Hvad er artikel 1 i Waitangi-traktaten?
Hvad er artikel 1 i Waitangi-traktaten?

Video: Hvad er artikel 1 i Waitangi-traktaten?

Video: Hvad er artikel 1 i Waitangi-traktaten?
Video: Understanding Te Tiriti o Waitangi | Let Me Explain 2024, Kan
Anonim

Kawanatanga – Artikel 1 giver regeringen mulighed for at regere, dog ikke isoleret fra andre bestemmelser i den Waitangi-traktaten . Retten til at regere er kvalificeret af en forpligtelse til at beskytte maoriernes interesser. Dette aspekt af aftalen er yderligere etableret i den anden artikler af Traktat.

På samme måde spørges der, hvad er de 3 principper i Waitangi-traktaten?

De tre "P'er", som de ofte omtales, er principperne for partnerskab , deltagelse og beskyttelse . Disse underbygger forholdet mellem Regering og Māori under Waitangi-traktaten. Disse principper er afledt af de underliggende principper i traktaten.

For det andet, hvordan omtales Waitangi-traktaten i lovgivningen? Status for Traktat som et juridisk dokument. I øjeblikket er den formelle juridiske stilling Waitangi-traktaten er, at det er juridisk effektivt i New Zealands domstole i det omfang, det er anerkendt i parlamentets love. Det Waitangi-traktaten har ingen selvstændig juridisk status.

Spørgsmålet er efterfølgende, hvad er artikel 2 i Waitangi-traktaten?

Artikel To engelske: bekræftet og garanteret over for høvdingene 'eksklusiv og uforstyrret besiddelse af deres jorder og godser, skove, fiskerier og andre ejendomme'. Kronen søgte en eksklusiv ret til at handle med maorier vedrørende jordtransaktioner.

Hvad er vigtigheden af Waitangi-traktaten?

Hvorfor Traktat er vigtig Det gør den ved at: acceptere, at Māori iwi (stammer) har ret til at organisere sig, beskytte deres levevis og kontrollere de ressourcer, de ejer. kræver, at regeringen handler rimeligt og i god tro over for maorierne.

Anbefalede: